Putin rrit taksat ndaj të pasurve: Koha për të ndihmuar të varfërit

Në prag të votimit për reformat që mund ta mbanin atë në pushtet deri në vitin 2036, Presidenti rus Vladimir Putin ka rritur taksat për rusët e pasur dhe po ofron ndihmë të re shtetërore për familjet me fëmijë, raporton Reuters.

Duke iu drejtuar kombit në televizion, Putin, 67 vjeç, tha se reagimi i Rusisë ndaj krizës koronavirus kishte shpëtuar dhjetëra mijëra jetë dhe urdhëroi zgjerimin e disa masave për të lehtësuar pasojat ekonomike të krizës shëndetësore.

Duke rritur një normë tatimore të vetme, proporcionale, pa të ardhura prej 13 përqind, të paraqitur gati dy dekada më parë, Putin tha se të pasurit tani do të paguanin 15 përqind të të ardhurave vjetore mbi pesë milion rubla (72.833 dollarë) dhe se të ardhurat shtesë të taksave do të shkonin për të ndihmuar fëmijët e sëmurë.

Masa, e cila do të zhvillohet nga janari, ka të ngjarë të rezonojë mirë te votuesit e irrituar nga rënia e të ardhurave. Shumë prej tyre nuk e pëlqejnë klasën e njerëzve të pasur të biznesit që u ngritën pas rënies së BRSS.

Masat, për të zbutur efektet e krizës

Putini iu drejtua kombit përpara një votimi shtatë-ditor që filloi të enjten në të cilën rusët duhet të pranojnë ose të refuzojnë një seri reformash kushtetuese, përfshirë atë që do t’i atij të mbetet në krye për dy mandatet të tjera, në vend që të tërhiqet në 2024.

Putini ka premtuar të zgjerojë programin për të ndihmuar familjet me probleme dhe të sigurojë një ndihmë prej 10,000 rublash për secilin fëmijë deri në moshën 16 vjeç që ata kanë. Këto masa do të ndihmojnë në zbutjen e efekteve të krizës, tha ai.

Rusia është e treta në botë në numrin e rasteve të infeksionit me COVID-19. Tani ajo kryesisht ka hequr masat për të luftuar pandeminë, por pret që për shkak të krizës, ekonomia do të bjerë me 6 përqind këtë vit.

Putin gjithashtu propozoi uljen e taksave për kompanitë e IT nga 20 në 3 përqind. Megjithëse nuk u dha detaje të mëtejshme, falë propozimit, vlera e aksioneve të gjigantit të internetit rus u rrit për më shumë se 3 përqind.

%d bloggers like this: